utsikt Vi gör ca 1300 ensilagebalar/år
Åby Gård ligger i Uppland, 5 mil norr om Stockholm och drygt 3 mil sydost om Uppsala. Vi är specialiserade på köttproduktion; nöt, lamm och utegris. Vi har egen gårdsbutik, sedan 1991, där vi säljer merparten av det kött vi producerar.
Åby Gård består av 190 ha skog och 110 ha åker. Med arrenden brukar vi 220 ha åker och 40 ha betesmark. Hälften av arealen odlar vi foderspannmål på, resten är slåttervall och bete. "Huvudgrödan" är ensilage - det går åt mycke grovfoder till alla våra djur!

Vi har ungefär hundra köttraskvigor, de köps in som dikalvar på hösten
och får ytterligare en sommar på bete hos oss. Kvigkött är det allra bästa nötköttet - därför vill vi ha sådant i vår butik. För "skojs skull" har vi en handfull (6) egna kor också, bara för att det är trevligt att se kor med kalv i beteshagarna. Vi har ca 230 tackor som producerar ca 450 lamm per år. Tackorna är indelade i olika lamningsomgångar för att ge slaktfärdiga lamm året runt. Utegrisar gör vi ca 600 per år, för att ge våra kunder bästa möjliga griskött! Grisarna går fortfarande ute sommartid, men på vintern får dom bo inne i vårt nya grishus, i storboxar med halmbädd under tak med rastgård utanför. Numer kommer alla våra smågrisar från Lugnet, Skepptuna.
Vad tittar vi på?
"Hur kan ni ha så många djur på bete?" Den frågan får vi ofta! Svaret lyder "vallhundarna!" För närvarande har vi fyra Border Collies, och de är till ovärderlig hjälp såväl i den dagliga djurhanteringen som när djur ska flyttas, sorteras eller är på rymmen! Vi skulle inte klara oss en dag utan våra hundar: Skuld, gamlingen, som gör det som behövs, men inte mer, Ask som sköter grovjobbet, Try som får ta de tuffa tagen och Ymer, tvååringen, hur hjälpsam som helst.

Sällskapsdjur har vi också, 2 undulater: Rocky och Tweet samt 5 hästar/ponnier: korsningsponnyn Wendy, connemaran Frizzan, haflingern Hades, halvblodet Sillen och fullblodet Ozone

 

 

 

 

.